Talent behouden

Door Doorsight, gepubliceerd op 25-04-2024

Goed presterende werknemers zijn de motor die organisaties vooruit stuwt. Zij zijn degenen die het meest met nieuwe ideeën komen om het bedrijf te verbeteren. Zij doen wat nodig is om het werk gedaan te krijgen.


De beste mensen langer behouden

Werkgevers richten zich vaak meer op het werven van nieuwe werknemers dan op het behouden van hun goed presterende werknemers. Dit is een vergissing. Hier zijn drie redenen waarom werkgevers meer aandacht moeten besteden aan het behoud van goed presterende werknemers:

  1. Ze zijn moeilijk te vervangen
  2. Ze hebben een grote impact
  3. Ze zijn een bron van motivatie voor anderen

Goed presterende werknemers zijn een bron van motivatie voor andere werknemers, zij brengen vaak extra energie en optimisme in teams. Dit heeft niet alleen een positief effect op het werkgeluk van iedereen, maar vaak ook op de productiviteit.


Wat kan je als werkgever doen om verloop omlaag te brengen?

Een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen maakt dat mensen langer blijven. Werkgevers kunnen zo'n omgeving bijvoorbeeld creëren door regelmatig feedback te geven, flexibele werkregelingen aan te bieden en te investeren in de ontwikkeling van werknemers.

Een concurrerende beloning en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor goed presterende werknemers. Werkgevers moeten hun vergoedingen en secundaire arbeidsvoorwaarden regelmatig herzien om ervoor te zorgen dat ze concurrerend blijven.

Ten slotte zijn carrièremogelijkheden essentieel voor het behoud van goed presterende werknemers. Werkgevers moeten werknemers de kans geven om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe vaardigheden te leren. Door in hun werknemers te investeren, zullen werkgevers een loyaler en productiever personeelsbestand creëren.

Goed medewerkersonderzoek laat zien in welke mate bovenstaande punten al goed worden waargemaakt, en welke knelpunten op dit moment de loyaliteit van medewerkers op de proef stelt. Regelmatig onderzoek en communicatie daarover alleen is al een eerste slag die snel gemaakt kan worden - laat medewerkers ervaren dat hun ervaringen en verwachtingen centraal staan en dat je als werkgever nog altijd weer beter wil worden.

Lees ook onze laatste artikelen: