Talent werven

Door Doorsight, gepubliceerd op 25-04-2024

Het aantrekken van de meest veelbelovende kandidaten is voor iedere organisatie van cruciaal belang om te kunnen blijven groeien en slagen.

Veelbelovende kandidaten

Als je kandidaten aantrekt die niet alleen de juiste kwalificaties hebben, maar ook een goede match zijn met de bedrijfscultuur, zullen ze meer gemotiveerd zijn, langer bij het bedrijf blijven en beter presteren.

Wees duidelijk over wat je bedrijf te bieden heeft. Vertel niet alleen wat de functie inhoudt, maar geef ook informatie over het bedrijf, de bedrijfscultuur en de kansen voor groei en ontwikkeling.


De juiste boodschap voor talent

Om de juiste toon en inhoud te kiezen is het belangrijk dat je weet waarom huidige ‘high performers’ ja hebben gezegd tegen de organisatie, en wat ze geweldig vinden aan hun werk. Deze punten kan je dan terug laten komen in een aansprekende propositie in de vacatures en de werken-bij website. Stel heldere eisen aan vacatureteksten, zodat kandidaten een beter beeld krijgen van het werken bij jouw organisatie. Niet alleen een aantrekkelijk werkgeversverhaal, maar ook een authentieke belofte omdat het gebaseerd is op wat collega’s in hun dagelijkse werk ervaren.


Stap voor stap de ‘candidate journey’ (klantreis) verbeteren

Een doorlopend inzicht in de sterktes en zwaktes van het sollicitatie- en onboardingsproces maakt het eenvoudig om met kleine stappen een steeds betere aanpak neer te zetten. Zie waar knelpunten zitten (lange doorlooptijd, recruiter onbereikbaar, onduidelijke vacature etc.) en ook welke sterke punten je moet koesteren en handhaven (persoonlijke aandacht, vlotte reactie, etc.). Door iedere maand even de balans op te maken.


Verwachtingen & ervaringen

Waarmaken wat je belooft

Een werkgeversmerk bestaat vooral in het hoofd en hart van kandidaten en medewerkers. Het vormt zich daar in eerste instantie door de verhalen van anderen en andere informatie die iemand krijgt. Dit merkbeeld wordt vooral sterker of zwakker door eigen ervaringen: als deze overeenkomen met verwachtingen dan versterkt dat het beeld van het merk. Als verwachtingen niet goed worden waargemaakt, dan verzwakt het beeld van het merk.


Wat verwachten kandidaten van ons?

Inzicht in de verwachtingen van kandidaten is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de ervaring die ze daadwerkelijk hebben aansluit bij wat ze verwachten. Wanneer er een mismatch is tussen verwachtingen en werkelijkheid, kan dit leiden tot frustratie en teleurstelling. In sommige gevallen kan dit zelfs betekenen dat kandidaten besluiten om niet door te gaan met hun sollicitatie of om hun baan te verlaten binnen korte tijd.


Wat kunnen/willen wij waarmaken als werkgever?

Met doorlopende metingen over de verwachtingen en ervaringen van nieuwe en bestaande medewerkers krijg je waardevolle inzichten. Maken de ervaringen van kandidaten en collega’s ons werkgeversmerk sterker of zwakker? Is het verstandig om met betere communicatie de verwachtingen vooraf aan te scherpen, en/of kunnen we de daadwerkelijke ervaringen beter maken op een manier die past bij ons werkgeversmerk?


Wervingsdoelgroepen

Nieuwe generaties aan het werk: millennials

Om getalenteerde jonge professionals aan te trekken en aan jouw organisatie te binden, moeten je weten wat zij zoeken in een baan en een bedrijf. Enkele belangrijke zaken die millennials (geboren tussen 1980-1995) vaak waarderen naast hun eigen persoonlijke ontwikkeling zijn:

Flexibiliteit: Millennials zijn gewend aan een snelle, steeds veranderende wereld en als zodanig hechten zij waarde aan flexibiliteit in hun werk. Ze willen een goede balans kunnen vinden tussen werk en privé en het gevoel hebben dat hun tijd wordt gerespecteerd.

Open communicatie: Millennials waarderen open communicatie van hun werkgevers. Ze willen op de hoogte worden gehouden en het gevoel hebben dat hun stem wordt gehoord.

Purpose / bedoeling: Millennials willen werken voor een bedrijf met een positieve impact op de wereld. Ze zijn niet geïnteresseerd in alleen het maken van winst - ze willen het gevoel hebben dat hun werk zinvol is.

Autonomie: Millennials hebben graag het gevoel dat ze controle hebben over hun werk en de kans krijgen om hun creativiteit en vaardigheden te gebruiken.

Met doorlopend, slim medewerkersonderzoek is het mogelijk om te bekijken in welke mate je bovenstaande punten nu al voldoende goed waarmaakt. Ook zou te zien zijn welke andere wensen of ervaringen medewerkers uit deze groep bij jouw organisatie hebben, zodat je daar op kan inspelen.


Strategische wervingsdoelgroepen (IT, online, etc.)

Steeds meer werkgevers ervaren de grote schaarste in de markt. Er zijn inmiddels doelgroepen waar er voor iedere actieve baanzoeker meer dan 100 vacatures open staan. Het moge duidelijk zijn dat een middelmatige presentatie als potentiële werkgever dan weinig perspectief biedt.

Goed medewerkersonderzoek laat zien waar de klik zit tussen mens en organisatie: niet alleen op praktische punten zoals de werkomgeving of de arbeidsvoorwaarden, maar ook op meer ‘softe’ factoren zoals een clubgevoel, gedeelde waarden en trots. Bij een slimme opzet van het medewerkersonderzoek is het eenvoudig om te kijken naar de verschillende functionele doelgroepen: hoe goed doen we het voor hun? Welke onderdelen van onze werkgeversbelofte vinden ze niet alleen aantrekkelijk, maar maken we ook voldoende goed waar?

Lees ook onze laatste artikelen: